Biography

Formed in 2017 for their debut concert at the Orgelpark in Amsterdam, featuring the work of composer and artistic director Kate Moore, Herz Ensemble is an eclectic collective of outstanding musicians who share a common aesthetic and ravenous appetite for the raw energy, creativity and vitality of new music. Having worked together on numerous projects spanning more than a decade in a variety of ensembles and orchestras, this collective of musicians was brought together by Moore to perform and record her major works and curate that of the works of her contemporaries. Officially coming together as a recognised group after the performance and release of Moore’s Herz Cycle upon which the name of the ensemble is derived, they shared her Zielsverwanten artist residency for the concert season 2018-19 at The Muziekgebouw aan ‘t Ij, performing two critically acclaimed concert programs entitled Night of the Tarantula and xgenx. Alongside Capella Pratensis, Wishful Singing and Temko, Herz Ensemble premiered Moore’s 2018 Bosch Requiem Lux Aeterna | VIVID for the opening concert of November Music in ‘s-Hertogenbosch,


Componist Kate Moore vormde het Herz Ensemble voor een concert dat ze in 2017 samenstelde voor het Orgelpark in Amsterdam. Ze nodigde musici uit die recent werk van haar hadden uitgevoerd. Deze samenwerking beviel zowel Moore als de musici zo goed dat ze besloten om door te gaan met het ensemble.

Het Herz Ensemble is vernoemd naar Herz Cycle, dat Moore in 2015-2016 schreef voor Lidy Blijdorp, Jellantsje de Vries en Marieke Schut, nu alle drie lid van het ensemble. Cyclus en ensemble delen de zelfde uitgangspunten: vrouwelijke iconografie, de verering van heilige plaatsen, en muziek als ritueel en medicijn. Omdat componist en musici zich gecommitteerd hebben een langere tijd met elkaar op te trekken, stelt hen dat in staat om hun gemeenschappelijke muzikale taal te verfijnen en uit te breiden, en daardoor steeds dieper lagen aan te spreken.

Het Herz Ensemble speelt een belangrijke rol in de concertserie die Moore in het seizoen 2018-’19 als ‘Zielsverwant’ mag samenstellen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De groep grijpt deze kans aan om het repertoire uit te breiden, zowel met stukken van Moore als van verwante componisten.
De kern van het ensemble bestaat uit musici met een grote ervaring in de uitvoering van met name eigentijdse muziek.


Componist Kate Moore vormde het Herz Ensemble voor een concert dat ze in 2017 samenstelde voor het Orgelpark in Amsterdam. Ze nodigde musici uit die recent werk van haar hadden uitgevoerd. Die samenwerking beviel iedereen zo goed dat ze besloten om door te gaan met het ensemble.

Het Herz Ensemble is vernoemd naar Herz Cycle, dat Moore in 2015-2016 schreef. Cyclus en ensemble delen de zelfde uitgangspunten: vrouwelijke iconografie, de verering van heilige plaatsen, en muziek als ritueel en medicijn. Hun langdurige samenwerking stellen componist en musici instaat om hun gemeenschappelijke muzikale taal te verfijnen en uit te breiden.


Reviews:

Arts Talk Magazine 2019

Advertisement
%d bloggers like this: